Tools

Ik krijg af en toe vragen over boeken die ik lees, software die ik gebruik, etc. Dus ‘mijn tools’ verzamel ik graag hier met een korte uitleg erbij waarom ik ervoor gekozen heb. Sommige links zijn affiliate links. Dit wil zeggen dat ik een kleine commissie krijg als jij er op klikt (dank daarvoor!!). Het heeft geen invloed op de eventuele prijs van producten, jij betaalt net zoveel als wanneer je rechtstreeks naar de site van de aanbieder zou gaan.

Bouw je eigen fotografie website

WordPress
Ik ben een grote voorstander van sites die gebouwd zijn op het open source content management systeem WordPress. Dit is gratis te downloaden en te installeren. Bij de meeste hostingpartijen kun je met een aantal clicks een wordpress instantie installeren. Daarna is het een kwestie van optimaliseren naar je eigen smaak! Het grote voordeel van wordpress zijn de ongelovelijke aantallen thema’s en plugins waarmee je je site naar je eigen smaak kunt inrichten én het feit dat wordpress als geen ander is geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Prophotoblogs
Het thema van prophotoblogs wordt gebruikt door heel veel fotografen, en niet voor niets. Het is een portfolio website en blog ineen! Wij gebruiken het al een aantal jaar naar volle tevredenheid op de 2Rings website. Alles is supermakkelijk in te stellen in een uitgebreid thema dashboard. p.s. Als je op mijn link klikt krijg je 10$ korting op dit thema!

Thesis
Thesis is een framework voor wordpress. Als je nog meer vrijheid wilt als in prophotoblogs en niet bang bent voor een beetje code (CSS en de ‘eigen’ thesis hooks), dan kun je echt àlles met dit thema. Voor de meeste mensen zal het iets teveel van het goede zijn, tenzij je net als ik een mooi ‘child theme’ bovenop het framewerk van Thesis kunt installeren. Dan is het bijna net zo plug en play als de standaard wordpress themes. De Mondayphotographer site draait nu op thesis met een child theme van Kolakube.

Themeforest
Hier vind je heul veul mooie fotografen thema’s voor je wordpress site. De een is wat beter dan de andere in termen van admin interface of usability. Maar bovenal is het denk ik een kwestie van smaak. In tegenstelling tot de thema’s hierboven kun je hier veel thema’s vinden met een redelijk vast design. Kies dus iets wat het dichtst bij jouw smaak ligt als je zo weinig mogelijk wilt of kunt aanpassen.

Optinform plugin
Bezoekers zijn vaker dan jij denkt geneigd om je site te bezoeken. Je moet het ze alleen heel makkelijk maken! Daarom geloof ik wel in e-mail nieuwsbrieven. Op die manier stuur je bezoekers regelmatig een reminder om op je site te kijken. Om op verschillende plekken gelegenheid te geven een e-mail adres achter te laten gebruik ik een wordpress plugin optinskin. Wel een premium plugin, dus betaald, maar heul handig!

Hosting

Ik zit zelf bij verschillende hostingpartijen. Lastig om alles naar 1 plek te verhuizen vandaar dat het verspreid staat. Maar mijn laatste hostingpartij is wel heel erg makkelijk. 3 klikken en wordpress (of een ander CMS) is geïnstalleerd. Meerdere websites, geen probleem! En slechts $5,95 per maand! Bluehost is de naam. In Nederland is een goede partij Transip, voor slechts 3,- per maand ben je al in het bezit van een website daar!

Domeinnaam registreren

Een echte domeinnaam a la www.ikbenjouwfotograaf.nl (anno feb 2012 nog vrij!) staat natuurlijk veel professioneler dan www.blogspot.com/ikbenjouwfotograaf. Dus een domeinnaam registreer je bij je hostingpakket. Omdat Bluehost in Amerika zit en geen Nederlandse domeinnamen doet, registreer ik ze bij Transip. Sowieso de goedkoopste (volgens mij) van Nederland, dus dat is altijd handig om te weten.

Gevonden worden op het web

Om je site meer te laten zijn dan een digitaal visitekaartje is het handig om iets af te weten van Search Engine Optimization. Wellicht dat ik daar nog eens over ga bloggen. Maar in de meantime verklap ik vast wat mijn geheime wapens zijn. LongTailPro zorgt ervoor dat ik snel keywoorden vind waar ik over kan bloggen, die dan ook redelijk snel bovenin de zoekmachines landen. Goed om je traffic te verspreiden over diverse keywoorden! Market Samurai is een tool die eigenlijk alles kan wat LongTailPro ook kan, maar ze hebben beide andere sterke en zwakke punten. De rankchecker van Market Samurai heeft mijn voorkeur omdat die me wekelijks een e-mail stuurt met mijn rank op bepaalde keywords.

Boeken

Purple Cow – Seth Godin
Als je dit boek hebt gelezen begrijp je waarom je product je marketing is, en waarom het zo belangrijk is een uniek product te hebben.

Permission Marketing – Seth Godin
Deze man heeft heel veel boeken geschreven, en dit boek heb ik nog niet uit, maar het gaat over de power van de mailinglijst… Als je er nog geen een hebt ga je na het lezen van dit boek zeker beginnen!

The 4 hour work-week – Tim Ferriss
Dit boek inspireerde me om na te denken over passief inkomen. 2 jaar later begin ik m’n eerste stappen in die richting te zetten. Ook boordevol tips over timemanagement en gewoon doen wat je leuk vindt. Zie ook m’n blog over de 4 hour work-week!

Rework – Jason Fried & David Heinemeier Hansson
Heel makkelijk leesbaar boek met prachtige one liners over de kunst van het lean ondernemen. Van de oprichters van 37 signals. Geniaal eigenlijk wel. Handig voor startup’ers.

Making it all work – David Allen
GTD (getting things done) gelezen? Met dit boek vallen de ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats. In de eerste plaats ga je bepalen waarom je je todo’s eigenlijk opschrijft en gaat afwerken… handig! En als GTD toch net niet jouw ding is, lees dan het volgende eBook.

Zen to done – Leo Babauta
Een simpelere versie van GTD, met veel aandacht voor nieuwe gewoontes aanleren of gewoontes die je wilt afleren. Mooi! Lees ook mijn blog over Zen to done.

Brainstormen

MindMeister
Niets werkt fijner om je gedachten te ordenen als even mindmappen. Op de mac gebruik ik MindMeister. Op de iPad gebruik ik iThoughtsHD. Er is ook een iPad versie van MindMeister zelf, maar die werkt (nog) niet zo fijn als iThoughtsHD. Hopelijk in de toekomst wel, dat synct een stuk fijner.

E-mail nieuwsbrieven

Aweber
Amerikaanse nieuwsbrief gigant. Gebruik ik zelf voor de nieuwsbrief van 2Rings. Werkt wel heel super voor geschedulde mailings, blog (rss) mailings en mailings voor events (de mensen die nog niet geopend hebben nog een keer mailen, etc).

MadMimi
Gebruiken we bij CitySessies. Koning van de simpelheid. Makkelijker mooie opgemaakte mails uitsturen kan niet!

TODO systemen/ productiviteits software

OmniFocus
Als je GTD omarmt is een systeem waarin je al je gedachtes/ideeën en taken kwijt kunt van groot belang. Ik gebruik al tijden OmniFocus. Dit programma heeft een app voor de iPhone, iPad en staat op m’n Mac. Op die manier kan ik altijd snel iets kwijt. De grote kracht van OmniFocus is de Review functionaliteit waarbij je ook al die taken weer langs ziet komen en kunt aangeven of je er nu echt volgende week aan gaat werken of dat het nog even in de krochten van je todo systeem kan blijven hangen ;-). Neem een dikke portemonnee mee als je met deze software wilt werken…

Wunderlist
Een gratis variant die ik pas tegenkwam lang nadat ik met OmniFocus werkte is Wunderlist. Ook deze heeft een iPhone en iPad app en een webapp. En deze is helemaal gratissssss. Ik heb er verder zelf geen ervaring mee. Als je merkt dat je alles wel fijn in je todo systeem gooit, maar dat acties toch niet uitgevoerd worden dan is het tijd om ‘making it all work’ te lezen en wellicht over te stappen op OmniFocus.

Overig

Evernote & Scansnap S1500M
Dankzij Tim Ferriss zijn we hier thuis helemaal digitaal gegaan. Alles wat binnenkomt wordt gescand en in Evernote gezet tot aan de kindertekeningen toe (sommige nadat ze eerst een half jaar aan de muur hebben gehangen). Evernote is eenvoudig gezegd, je documenten online opslaan. Maar Evernote is eigenlijk veel meer, dus ga rustig eens op de site kijken.
Dankzij onze nieuwe scan-opruimmethode hebben we (bijna) nergens meer los slingerende papieren. Je verdoet zoveel tijd als je elk papier 4 x of meer door je handen laat gaan en iedere keer toch even nadenken wat je ermee moet. Én we vinden alle papieren supersnel terug sinds die tijd. Evernote zoekt namelijk ook razendsnel door de teksten van de documenten die je inscant. Geschreven en getypte teksten! Nog een laatste voordeel dat ik hier wil noemen… je hebt altijd al je documenten bij je. Evernote zit namelijk ook op je iPhone en iPad!

>