Huizenruil – Supermooie vakantiehuizen zonder kosten

By Esther | persoonlijk

huizenruil VenloZoals ik al in mijn 4 hour work week blog aangaf ben ik steeds bezig met het ‘designen van mijn leven’ oftewel lifestyle design. Hoe kun je los van alle verwachtingen, angsten, patronen en culturele gebruiken toch je eigen weg vinden in dit leven en de acties daarnaar toe uitvoeren. En het liefst ook nog een beetje geld verdienen met wat je doet.

Één aspect van leven is voor mij ook vakantie. Het nadeel van vakantie vind ik altijd dat het best in de papieren kan lopen terwijl een change of scenery zo goed voor je is. Daarnaast is het met kinderen ook altijd een kunst om een vakantie te boeken waar iedereen wat aan heeft. Een hotel is leuk voor ons, maar in een hotelkamer is weinig te spelen dus sleep je veel speelgoed mee en dan nog ben je eigenlijk meer buitenshuis dan even relaxt in je kamer.

Een vakantiehuisje is al beter, dan kun je nog een beetje je eigen plekje creëren en heb je de keus om ook eens vroeg aan tafel te gaan door zelf te koken en de kinderen vroeg op bed te gooien ;-). De qualitytime voor de ouders met kleine kinderen blijft tenslotte de avond dus die uurtjes moeten zeker niet vergeten worden.

huizenruil in de buurt van attractieparkSinds een jaar hebben wij nog iets anders ontdekt, namelijk huizenruil! Bij een huizenruil ruil je letterlijk je huis met dat van een ander gezin (werkt ook voor singles of stellen zonder kinderen natuurlijk).
Het voordeel is natuurlijk dat je ruilt met gesloten beurs. En het huis dat je ruilt is net zo volledig ingericht als je eigen huis!

Als je slim ruilt, namelijk met huizenbewoners die dezelfde samenstelling hebben als je eigen huis, dan komen de interesses van alle spullen ook nog eens overeen! Dit gaat dan voornamelijk op voor kinderen. Het is natuurlijk ideaal als je in een huis terecht komt waar kinderen direct kunnen spelen met allemaal ‘nieuw’ speelgoed van de ruilkinderen.

Een aantal mensen vroegen me, maar is dat wel te vertrouwen? Er zitten zomaar vreemde mensen in je huis, straks is het leeggeroofd als je terugkomt.
Op de een of andere manier hadden wij die angst helemaal niet. Ik denk dat dat komt door een aantal punten:

 • We zijn goed van vertrouwen en gaan uit van het goede in de mens
 • We zijn niet gehecht aan onze spullen
 • Op de website van Huizenruil krijg je een goede indruk van alle ruilhuizen en daarmee ook van de mentaliteit van de ruilers. Iedereen gaat om met het ruilhuis en de spullen daarin alsof het z’n eigen huis is
 • Je hebt uitgebreid e-mail contact voorafgaand aan de huizenruil
 • Je kunt ervoor kiezen een gezamenlijk contract te tekenen met daarin de afspraken van gebruik van het ruilhuis

Nadelen van een huizenruil

Het enige echte nadeel dat ik kan bedenken is dat je je huis wel schoon wil opleveren aan je ruilers, en ook als je weer weggaat hetzelfde doet. Dus als je voor een korte periode ruilt dan ben je toch 2 x flink aan het opruimen en schoonmaken en bedden aan het verschonen. Maar elk nadeel hep z’n voordeel want je huis is wel weer lekker schoon ;-).

Voordelen van huizenruil

huizenruil met trampolineVoordelen van huizenruil zijn er genoeg:

 • Je hebt een hele goedkope vakantie. Geen verblijfkosten, slechts reiskosten. (Je betaald trouwens wel een jaarlijks bedrag om lid te zijn van de huizenruil website).
 • Je bent thuis in een nieuwe omgeving. Vaak ligt er een grote map met tips en tricks klaar om het leukste uit je ruil te halen. De beste eet tentjes in de buurt, de leukste wandelroutes, noem maar op.
 • Je hoeft niets mee te nemen. Kinderen in een huis waar ook kinderen wonen hebben verder niets nodig. Die vermaken zich geweldig met het speelgoed van de andere kinderen. Ook zijn er dan vaak fietsen meegeruild en kun je dus gelijk al veel meer ondernemen dan wanneer je sec een vakantiehuisje huurt.
 • Je leert door het huis nieuwe mensen kennen. Ook al heb je je ruilgenoten maar heel kort echt gesproken en verder alleen gemaild, het is net of je ze heel goed kent doordat je je huis hebt geruild.
 • Je hebt continue vakantievoorpret ;-). Als er ineens weer een aanvraag uit Hollywood of Zuid Frankrijk komt dan ga je het huis bekijken en droom je toch even weg. Of je de ruil nu wel of niet serieus gaat overwegen.
 • De wereld ligt aan je voeten. Er zijn ruilhuizen over de hele wereld beschikbaar!

Mijn ervaring met huizenruil

Voorlopig hebben we nu nog maar 1 huizenruil op onze naam staan en we zijn al een jaar lid van de site. Kennelijk moesten wij ook nog wennen aan het idee, en de gekozen periode moet natuurlijk overeenkomen. Wij hebben vorige week een leuke huizenruil gedaan met een gezin in Limburg. Zij hebben ook 2 kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en zij wilden ook een paar dagen weg in de voorjaarsvakantie.

Hun vraag kwam via de e-mail toen we op vakantie waren in Egypte rond de jaarwisseling. Leuk! antwoorden wij, en na de vakantie nemen we nog wel contact op. Zo gezegd zo gedaan. Het ruilgezin had al een aantal ruilen gedaan dus die waren wat meer ervaren erin. Zij hadden ook een handig contract waarin over en weer wordt beloofd wat je aan elkaar huizenruil met fietshebt. Ook praktische zaken komen aan bod. De vuilnis ophaal dagen, de plek voor het groenafval, de gebruiksaanwijzing van Mickey onze kat, etc. Ook een foto stuurden we over en weer om een beetje een indruk te krijgen van onze ruilers.

Uiteindelijk blijft er nog 1 vraag over, wie komt eerst naar wie. Wij kozen ervoor dat het gezin uit Limburg eerst hier kwam. Zo konden wij iets meer uitleg geven over het huis want omdat het onze eerste ruil is hadden we nog niet een heel uitgebreide huisbeschrijving.

Spannend om dan ineens een gezin binnen te zien komen!! Maar op de een of andere manier voelde het helemaal niet gek. We dronken een bakkie koffie en lieten hun achter in ons huis! Zo grappig!

huizenruil warm welkomEn bij aankomst in het ruilhuis in Limburg zagen we een warm welkom in de vorm van appeltaart. Daar hebben we gelijk goed van genoten terwijl de kinderen de speelgoed bakken al hadden gevonden. Binnen 10 minuten voel je je dus thuis! We hebben heerlijke dagen gehad ondanks druilerig weer. Er zat een fantastisch leuk attractiepark op 2 km fietsen van het huis en we zijn lekker uit eten geweest in een restaurant dat aanbevolen stond in het huisboek. De kinderen wilden niet meer weg van het fijne huis met de trampoline in de tuin dus die hadden het ook naar de zin.

Ons ruilgezin heeft het ook heerlijk gehad. Lekker naar het strand en alles op loopafstand. Alleen dat is al een feestje als je normaal gewend bent om veel met de auto te (moeten) doen. De kinderen waren dol op Mickey dus ik kan me zo voorstellen dat ook hij er niet onder geleden heeft 😉

Al met al geven wij onze ervaring een dikke tien. Op naar de volgende huizenruil!

 

Voor alle lezers die het hele verhaal hebben gelezen, wat vinden jullie ervan? Zouden jullie het aandurven? Of juist niet? Waarom? Andere huizenruilers met ervaring? Deel ze in de reacties, ik ben benieuwd!

 

About the Author

Personal Brand Fotograaf voor ondernemers die online zichtbaar zijn - opperhoofd ShootZilla - trouw- en portretfotograaf bij All my lovin'. Een hoop rollen, maar veel belangrijker is dat ik positief in het leven sta en in ben voor mooie samenwerkingen waar de wereld mooier van wordt. Ik spreek jou hopelijk snel!

 • Merel schreef:

  Ik ga het zeker overwegen! Scheelt bakken met geld en: je komt na je vakantie weer in een schoon huis. Ideaal! Dat is na 3 weken vakantie met een kat in huis waar de buren op passen een heel ander verhaal met rondhupsende dustbunnies 😉

  Maar wat ik me afvraag met mijn wilde kind: wat doe je als zoontjelief het lievelingsspeelgoed van de huizenruilers ‘per ongeluk’ kapot gooit… eh maakt?

 • admin schreef:

  Tja wat doe je normaal als zoiets gebeurd? Je zegt sorry en probeert het op te lossen. Het speelgoed in ons huis is echt geen probleem als dat kapot gaat. En dat is bij je ruilers misschien wel net zo. Als het echt iets van waarde is (je grote lcd tv ofzo ;-)) dat kapot gaat heb je gelukkig je verzekering nog.

  Het enige lastige lijkt me een emotioneel dierbaar erfstuk wat niet te vervangen is, dan is het misschien ook beter om die even wat verder weg te zetten voordat de ruilers komen.

  Leuk als je het gaat doen @Merel, voor de kat ook echt een aanrader!! Echte mensen in huis is veel leuker dan 2 x daags een brokjes visite ;-).

 • corinne schreef:

  Geweldig huizenruil verhaal, met huizenruil ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Alleen de reiskosten, je kunt het verder zo duur maken als je zelf wilt. Stap in de auto en je hebt alleen de benzine kosten, eten moet je thuis toch ook… En met goedkope vluchten zit je voor 500 euro met het gezin in Spanje! Goedkoop, leuk en avontuurlijk…. In Italie stond er voor ons gezin een lasagna in de oven klaar…. De mensen wisten dat wij in de avond in het huis zouden arriveren. Je voelt je gelijk welkom.

 • G de Bruyn schreef:

  Bent u eigenaar van een vakantiehuis dan is onderstaande website misschien iets voor u: http://www.tweedewoningruil.nl

  Dit is een website met een ruilbestand van mensen uit Nederland en België die een tweede woning, appartement of chalet hebben in Europa en bereid zijn om hun vakantiehuis te ruilen.

  Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.

 • Eri schreef:

  Hallo Esther,
  Wat leuk om te lezen over jullie huizenruil.
  Wij gaan dit jaar voor het eerst ruilen en hebben er helemaal zin in.
  Ik ben zeer benieuwd naar het contract wat jullie hebben getekend.
  Kan je mij daar een voorbeeld van sturen.

  Hebben jullie ook ruilplannen deze zomer?

  Groetjes,
  Eri van Abeelen

 • >