Gratis traffic naar je website – zoekmachine optimalisatie voor fotografen

By Esther | Ondernemen

Zoekmachine optimalisatie voor fotografen

Ik kreeg laatst een vraag hoe je nou zoekmachine optimalisatie voor fotografen moest doen op je blog. Nou dat is een ruime vraag waar ik heel lang op kan antwoorden. Let wel, een jaar geleden was ik een absolute beginner op het gebied van zoekmachine optimalisatie maar ik heb het afgelopen jaar heel wat bijgeleerd dankzij een aantal SEOsessies (SEO staat voor search engine optimization) bij vriend John Muijen.

Wat heb je nu eigenlijk aan zoekmachine optimalisatie?

Het optimaliseren van je blog is handig om bezoekers naar je website te krijgen. Natuurlijk het is maar 1 element in de mix. Goede fotografie, een leuk mens zijn, mond tot mond reclame, je activiteiten op social media, regelmatige updates op je website en allerhande andere marketinginspanningen zijn allemaal elementen die helpen om bezoekers naar je site te krijgen. Je site optimaliseren voor zoekmachines is een element wat hier sterk bij kan helpen én wat bovendien geen geld kost!

Voordat ik met zoekmachine optimalisatie aan de slag ging was mijn 2Rings website nergens te bekennen op Google als je zocht op de belangrijke zoektermen: trouwfotografie, bruidsfotografie, trouwreportage, etc. Niets, nakka, nada! En ik blogde me al een jaar helemaal suf! Dus daar ging iets goed fout.

Momenteel optimaliseer ik elke blog die ik schrijf op een of meerdere kernwoorden waar de blog over gaat. En daarmee boek je resultaat, want zo wordt je site gewoon op die kernwoorden steeds beter gevonden. Om een voorbeeld te geven, gister publiceerde ik de blog van Joyce en Jeroen. Aangezien het om zwart wit fotografie ging bij een bruiloft met zwart wit thema optimaliseerde ik de blog op de zoekterm zwart wit trouwreportage. Het resultaat in de google rank, een 2e plek! (bekeken met programma MarketSamurai):

ranking uit market samurai

Nou zoeken er niet vaak mensen op zwart wit trouwreportage, maar als het een keer gebeurt ben je met de volgende tips dus direct zichtbaar!

Wanneer je optimaliseert op generiekere termen zoals kinderfotograaf of bruidsfotograaf dan rank je ook beter met deze tips, alleen doordat er veel meer fotografen zijn die dit doen is er meer concurrentie op dat keyword.

Een blog over kinderfotograaf bij CitySessies staat zo op nummer 20 en bruidsfotografie Amsterdam staat pas op plek 108. Maar neem van mij aan, dat is altijd beter dan onzichtbaar zijn. En die blog schrijf je toch al dus kun je net zo goed even 5 minuten extra spenderen om hem te optimaliseren!

Hoe optimaliseer je je blogpost voor zoekmachines?

In deze blog ga ik gebruik maken van een aantal artikelen die goede informatie geven over het optimaliseren van je blog voor zoekmachines met behulp van de plugin WordPress SEO door Yoast.

 • Allereerst dien je (eenmalig) de plugin WordPress SEO door Yoast te installeren. (Hoe? In wordpress, ga naar je plugins, klik op nieuwe plugin, zoek op ‘wordpress SEO’ en installeer de plugin. Direct na installatie is de plugin al goed geoptimaliseerd dus no worries daar!) Wil je je systeem nog verder optimaliseren of gewoon alle ins en outs weten van deze plugin dan vind ik deze link van Ostraining wel heel handig. Hier worden niet alleen alle mogelijke instellingen benoemd, maar ook in lekentaal uitgelegd wat het precies doet.
 • Je schrijft je blog zoals je toch al van plan was.
 • Als je blog klaar is kun je kijken wat nu de essentie van je blogpost is. Als mensen zoektermen in google intypen, op welke van die zoektermen zou jij dan willen dat die blogpost die je nu hebt geschreven gevonden wordt? Je blogt bijvoorbeeld over een newbornshoot in Beverwijk dan zijn logische zoektermen: newbornshoot Beverwijk of babyfotografie Beverwijk. Blog je over een trouwreportage in Amsterdam dan kun je kiezen voor de zoektermen: Trouwreportage Amsterdam, of Bruidsfotografie Amsterdam, of Trouwfotograaf Amsterdam. Legio mogelijkheden, het gaat erom dat je er eentje kiest!
 • Je hebt je zoekterm gekozen, hiermee ga je je zojuist geschreven blogpost optimaliseren. Je zorgt ervoor dat je gekozen zoekterm terugkomt in de titel van je blogpost, in je content, in je url (gaat automatisch, maar kun je ook nog handmatig aanpassen) in je meta description en in de alt tags van eventuele afbeeldingen. De WordPress SEO plugin maakt dit heel makkelijk en laat ook zien in hoeverre je blog helemaal op deze zoekterm is geoptimaliseerd.
 • Ik zal in dit voorbeeld mijn blogpost op zwart wit trouwreportage gaan optimaliseren. De permalink (de url van je blogpost) staat vlak onder je titelveld, je gekozen zoekterm zet je het liefst vooraan in die permalink. Je titelveld mag je leesbaar houden zonder de zoekterm, mét is waarschijnlijk nog beter:

zoekmachine optimalisatie voor fotografen:permalink vullen met zoekterm

 • De inhoud van je blogpost! Het liefst zet je je zoekterm in de eerste alinea én in een heading:
zoekmachine optimalisatie voor fotografen: zoekterm in inhoud
 • De alt tags van een image/foto. Wanneer je veel foto’s post vul dan bij een paar relevante foto’s de alt tag met je zoekterm:
alt tag zoekterm
 • Onder je blog inhoud vind je de plugin van Yoast. Hier vul je resterende informatie in. Bij Focus Zoekterm vul je je gekozen zoekterm in en dan laat de plugin zien waar je nog kunt optimaliseren (soms voldoe ik niet aan alle plugin eisen omdat ik het dan te spammerig vindt, probeer een balans te vinden tussen vindbaar en leesbaar!):
Focus Zoekterm
 • Hieronder het veld met de titel, heel belangrijk! De plugin laat onder dit veld ook zien hoeveel tekens je zou moeten gebruiken.
zoekmachine optimalisatie voor fotografen: Titel van je blog optimalisatie
 • Hieronder de Meta Description, ook heel belangrijk!
zoekmachine optimalisatie voor fotografen: meta description optimaliseren
 • Op het tabblad pagina analyse van de plugin zie je vervolgens waar je nog meer op kunt optimaliseren.
zoekmachine optimalisatie voor fotografen: wordpress seo yoast
 • Staan alle (of bijna alle) lichten op groen, dan kun je je blogpost publiceren! Na een aantal dagen, afhankelijk van wanneer Google je blog indexeert en meer factoren, zul je zien dat je blogpost verschijnt wanneer je zoekt op jouw zoekterm!

Nou dit is een heel kort door de bocht artikel maar een zeer goed startpunt om te beginnen met het optimaliseren van je fotografieblog. Ik zal hieronder nog wat puntjes noemen die ik buiten beschouwing heb gelaten, daarover wellicht in een latere blog meer.

SEO voor gevorderden

 • Dit is een vrij summiere blog en toegespitst op zoekmachine optimalisatie voor fotografen. Wil je meer weten dan raad ik je de wordpress SEO tutorial van Yoast zelf aan! Of natuurlijk een SEOSessie bij John.
 • Hoe vaak Google bij je langs komt is voor elke blog anders. Het helpt als je een sitemap hebt en als je je blog hebt aangemeld bij Google webmastertools.
 • Bij het kiezen van een zoekterm kun je later (als je daar zin in hebt) ook nog kijken naar hoe vaak er wordt gezocht op een bepaalde zoekterm. Zo wordt er vaker op bruidsfotografie gezocht dan op trouwfotografie. Ik gebruik hiervoor LongTailPro maar het kan vast ook met de google keywordtool.
 • Ook kun je dan nog gaan letten op de concurrentie op een bepaalde zoekterm. Zo is bruidsfotografie een zoekterm waar veel concurrentie op is. Dat wil zeggen dat veel fotografen hun website en blogposts al op die termen hebben geoptimaliseerd. Maar ik kan me voorstellen dat dat nog niet het geval is met trouwfotografie Lutjebroek. Zo loont het de moeite om kleinere ‘niche’ zoektermen te vinden waar je je blogpost op optimaliseert. Elke bezoeker die je site op die manier vindt is er eentje! (Hiervoor gebruik ik ook LongTailPro).
 • Je eigen ranking is moeilijk te zien. Google laat op basis van je profiel ook een aangepast lijstje zien in de zoekresultaten. Ik gebruik zelf een software programma (MarketSamurai) om mijn cleane, echte ranking te zien.
 • Oh en ik ben natuurlijk nog steeds een beginneling op SEO-gebied, dus als ik in bovenstaande tekst onwaarheden vertel dan hoor ik het graag en pas ik ze aan!

Hoop dat jullie er wat aan hebben, veel plezier met de wondere wereld van SEO! Laat me weten als je er iets mee doet en wat je ervaringen zijn of waar je tegen aanloopt, dan blog ik daar wellicht een volgende keer over!

 

 

About the Author

Personal Brand Fotograaf voor ondernemers die online zichtbaar zijn - opperhoofd ShootZilla - trouw- en portretfotograaf bij All my lovin'. Een hoop rollen, maar veel belangrijker is dat ik positief in het leven sta en in ben voor mooie samenwerkingen waar de wereld mooier van wordt. Ik spreek jou hopelijk snel!

 • Wouter schreef:

  Thanks. Al direct resultaat! Ik sta op 3 op ‘verlovingsshoot’ dankzij al die tips!

 • Hanneke schreef:

  Super handig, ben er hard mee aan de slag! 🙂

  Vraagje; als ik bijvoorbeeld als keyword ‘bruidsfotografie Utrecht’ wil hebben, dan kan ik dat natuurlijk overal mooi in de kopjes en metadata zetten, alleen in de content laat Yoast alleen een groen lichtje zien als ik letterlijk ‘bruidsfotografie Utrecht’ heb ingetypt, en niet als ik bijvoorbeeld typ ‘bruidsfotografie in Utrecht’. Weet jij of dit uitmaakt? Want soms als je twee woorden als groot keyword wilt gebruiken (bijvoorbeeld fotoshoot / bruiloft etc. + een plaatsnaam) ziet het er raar uit in de tekst om niet een tussenwoordje erbij te doen.

  Hopelijk is mijn vraag een beetje duidelijk hehe 😉

 • admin schreef:

  Leuk Hanneke! Ben benieuwd naar je ranking straks!

  Je probleem is duidelijk, dat heb ik zelf ook. Ik weet niet zeker hoe belangrijk of onbelangrijk die kleine tussenwoordjes zijn, zal het eens uitzoeken. Wat niet uitmaakt is een leesteken tussen de woorden. Dan kan je het op zo’n manier verwerken: het was een prachtige dag voor bruidsfotografie. Utrecht lag er mooi bij in het zonnetje. Etc. 😉

 • Hanneke schreef:

  Ahh goeie! Dank je (ook voor je snelle reactie!) 🙂

 • Hanneke schreef:

  Ik wil jou heel erg bedanken voor je blogje over SEO! Sinds ik de plugin van Yoast heb geinstalleerd ben ik betere teksten gaan schrijven en sinds drie weken word ik al zo goed gevonden via internet en komt meer dan de helft van mijn aanvragen zelfs via internet. Echt te gek, DANK DANK DANK!! 😀

 • Esther schreef:

  W00t!!! Supertof om te horen 😉

 • >