Keuzes maken… mijn focus voor 2012

By Esther | Ondernemen

Mare gefocust

Bijna iedereen weet wel dat het belangrijk is om focus te hebben, keuzes te maken.

Maar wat is dat toch verrekte moeilijk… alles is zo leuk! Maar om iets echt goed te doen is het handig als je niet teveel op je bordje neemt. Als je niet 6 borden moet laten draaien op een stokkie, maar slechts 1 of 2 heb je de meeste kans dat ze ook echt blijven draaien. Ik heb voor mezelf al een tijdje de grens op 3 gelegd. 3 grote aandachtsgebieden binnen mijn werkgebied (want ja, buiten werk ook nog genoeg aandachtsgebieden gelukkig) en 3 is al een uitdaging. Bij alle 3 die gebieden heb ik de luxe dat ik er heel blij van wordt en dat ik er energie van krijg om er mee bezig te zijn, voor mij i.i.g. een vereiste.

Afgelopen jaar waren dat:
1. 2Rings
2. CitySessies
3. Mondayphotographer

Ook in volgorde van belangrijkheid. 2Rings bracht de meeste opdrachten en werk met zich mee, CitySessies is een heftig project maar nog heel erg in de kinderschoenen en Mondayphotographer…. wel, nou ja, dat komt dan als laatste nog eens aan de beurt.
En dat kun je hier ook wel merken, want deze Mondayphotographer website is hoognodig aan vernieuwing toe.. Door een of andere foute plugin actie werkt er van alles niet meer en is het een wonder dat ik af en toe nog aanvragen krijg en de footer is al vanaf het begin niet leesbaar en op de todo lijst gekomen.

Focus

Voor komend jaar ga ik m’n focusgebieden weer iets wijzigen. Maar ik kan er niet zo goed de vinger op leggen welke nu op de eerste plek komt. 2Rings is nog steeds favoriet en brengt genoeg werk met zich mee. CitySessies heeft echter ook volwassen aandacht nodig en Mondayphotographer wil ik transformeren naar wat meer een tekstblog met mooie artikelen voor fotografen en mensen die in actie willen komen en wat begeleiding daarin aanbieden.
Alle drie vechten ze momenteel om een eerste plaats en dat wringt!!

Als eerste consequentie van de focuswijziging heb ik al eerder dit jaar besloten dat ik met 2Rings in 2012 minder bruiloften per maand wil gaan doen. Afgelopen jaar was onwijs leuk maar ook super heftig. Met soms pieken van 5 bruiloften in de week en regelmatig 6 tot 8 bruiloften in de maand had ik heel erg de behoefte om mijn man en kids vaker te zien en dagen met ze door te brengen. Komend jaar dus voor mij ‘slechts’ 3 bruiloften per maand en meer familytime. Heb er nu al erg veel zin in al moet ik af en toe wel slikken van de supercoole en mooie bruiloften die ik moet laten gaan.

En voor Mondayphotographer houdt de focus in dat ik mijn fotografie via deze site laat varen. Fotografie doe ik straks alleen nog maar via 2Rings en CitySessies en hier ga ik me toeleggen op schrijven! Ik weet dat ik dan nog steeds genoeg mijn hart kan ophalen aan fotografie en er zijn ook nog genoeg opdrachten in de pijplijn, maar ik weet ook zeker dat ik het moeilijk ga vinden als ik echt nee ga zeggen komend jaar.

En dan komt er tijd vrij. Die tijd heb ik hard nodig voor o.a. CitySessies. CitySessies is gewoon zo’n gaaf initiatief en we willen dit het komend jaar laten groeien tot een bloeiend bedrijf met dagelijks boekingen bij onze fantastische fotografen.
Én ik wordt blij als ik denk aan mijn blogs bij Mondayphotographer waar ik meer tijd aan kan besteden. Nu is dat nog te weinig gericht op de lezer en meer op mijn zieleroerselen, maar daar gaat dus verandering in komen, soon.. 😉

Mocht je nu nog aan het lezen zijn, tof!! Ik zou het ook leuk vinden te horen wat jouw focusgebieden zijn voor 2012. En dan vooral de overwegingen die je daarbij hebt. Laat je iets vallen? Neem je iets erbij? Deel je verhaal en wellicht kan ik (of een andere lezer) je helpen met een mooie insight!

En voor iedereen alvast hele fijne kerstdagen!!! Mijnes zijn lekker traditioneel bij opa’s en oma’s, super ;-).

Mare gefocust

About the Author

Personal Brand Fotograaf voor ondernemers die online zichtbaar zijn - opperhoofd ShootZilla - trouw- en portretfotograaf bij All my lovin'. Een hoop rollen, maar veel belangrijker is dat ik positief in het leven sta en in ben voor mooie samenwerkingen waar de wereld mooier van wordt. Ik spreek jou hopelijk snel!

 • Naam Caroline schreef:

  Hi Esther,
  Via je tweet kwam ik hier terecht en oooh wat herkenbaar. Dat aantal van 3 en eigenlijk ook alles eromheen. Ik heb mijn grens voor actieve aandacht ook echt op die 3 gesteld – overigens mede door de keren dat wij hier tussen alle bedrijven door over gesproken hebben en jij toch vaak de noodzakelijke focus benoemt! ’t Is zo goed om daar telkens weer bij stil te staan… Drie dingen kan ik overzien en passen in de tijd. Ook ik weet hoe belangrijk het is en tegelijk hoe verleidelijk het is om er meer bij te pakken. Als je veel leuk vindt maakt dat je veelzijdig maar schuilt daar heel snel het gevaar van te weinig gerichte aandacht voor dat wat je het meest lief is.
  Voor mij zijn twee van de drie heel helder: Dots & Stripes en hippeschoolfoto.nl. En die derde, merk ik als ik het opschrijf, is toch nog wel meerledig. Portret- en locatieshoots zou ik kunnen zeggen. Maar dan… als je verder vraagt gaat het om particulier portretwerk vanuit mijn eigen fotobedrijf en zakelijk portretwerk samen met Ingrid onder de noemer Photocolors. Tja, en dan zit ik dus alweer op 4… of in elk geval 3,5. Dots & Stripes heeft veel aandacht nodig, hippeschoolfoto loopt heel soepel en gaat nagenoeg vanzelf en punt 3/4 zit daar wat tussenin. Nog wat bij te schaven her en der dus.. maar het gaat de goede kant op en ik heb zelfs de smaak weer te pakken met sporten. Dat heeft een paar jaar op z’n gat gelegen en ik plan nu 3 keer per week tijd in. Als het niet spontaan komt dan maar gedwongen in de planning… maar het werkt wel. Nou – ik geloof dat we toch maar eens moeten borrelen binnenkort. Fijne feestdagen voor straks! Caroline

 • Esther schreef:

  Heee Caroline,

  Heel herkenbaar! Mondayphotographer was/is bij mij ook nog een verzamelbak van portretfotografie, food fotografie en meer… Maar daar heb ik dus ook focus in aangebracht. Mijn nieuwe Mondayphotographer site wordt een blog gericht op artikelen, en mijn fotografie zal helemaal gaan via 2Rings en CitySessies. Dat ruimt lekker op! Anders werden het inderdaad toch weer 4 of 5 focus gebieden, want alles waar je aan werkt kun je over delen en wil je eigenlijk onder de aandacht brengen…

  Zal het in het artikel nog erbij zetten! En die borrel moet zeker nog een keer 😉 bedankt voor je leuke reactie!

  grtz,
  Esther

 • Eva schreef:

  Hey Esther! Wat een leuk stukje! Tja, focus is wel het punt van de afgelopen maanden geloof ik (bij een hoop fotografen trouwens!). Na ons gesprek merk ik dat er steeds meer en meer focus komt…… heb al wat dingen veranderd, en achter de schermen ben ik echt vol bezig ……….. mijn focus betreft fotografie:
  1. lifestyle newborn/kinder/gezin fotografie
  2. mijn bedrijf DIE vorm geven die ik wil

  Prive heb ik ook een gigantische focus dit jaar, naast uiteraard mijn gezin, ook dit jaar : ik!
  Er staat me een heftige operatie te wachten dit jaar , wat me uiteindelijk heel veel goeds gaat geven…. dus dit jaar ook focus op ik: wie ben ik, waar wil ik heen, hoe sta ik in het leven, GENIETEN van mijn leven en goed voor mezelf zorgen!

  Liefs, Eva

 • Marilène schreef:

  Hé EedeBee!
  Snel weer eens wijntjes drinken! Lijkt me leuk!
  Ik heb denk ik ‘slechts’ een top-2: 1) mijzelf en 2) ME Identity. Dat klinkt simpel maar die nummer-2 lijkt nog alle kanten op te kunnen gaan. Voordat je het weet, zijn dat opeens zes spreekwoordelijk borden. Of, uit angst daarvoor, toch nul. Of nee, daarvoor is die focus, nul is geen optie. Spannend! Dat is het wel. Gaat het meer richting branding, tekst, fotografie of vormgeving? 2012 Zal het leren. Eerst die website maar eens de lucht in en drie weken lekker op vakantie. Daarna knallen.
  De beste wensen voor 2012!

 • Esther schreef:

  @Eva wat een mooie focus, absoluut jij op de eerste plaats komend jaar!!!

  @Marilène W00000t! zeker tijd om weer eens wijntjes te drinken en hierover te bomen. Leuk dat jij zo’n brede keus nog gaat maken… en aan de andere kant kan een bepaalde keus ook weer alle elementen in zich hebben. Ooit bedacht om te gaan bloggen bijvoorbeeld? Daarin kun je alles kwijt en ook ontdekken waar je het meest blij van wordt! Maar wellicht is dat die website die je de lucht in gaat knallen? Ben benieuwd!!! x

 • Marry schreef:

  En of ik een focus heb voor 2012! En mede dankzij jouw fotobusinessbuddy gesprek. Na jouw verhaal te hebben gelezen realiseer ik me ook dat mijn website rond 3 pijlers gaat draaien, dus kan niet beter.
  2012 wordt het jaar van de nieuwe website die volledig rondom geboortefotografie draait! Daarnaast zwangerschapsfotografie en newbornfotografie. Als het goed genoeg gaat lopen dan ga ik alleen dat nog maar doen en dan heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt.

  Kan niet wachten!
  🙂

 • Esther schreef:

  Hee Marry, ja dat kan niet anders, dan dat jouw focus zich steeds meer gaat richten op die drie pijlers, en ze versterken elkaar ook zo mooi! Top. Heel veel succes gewenst met deze focus!

 • >