Domeinnaam voor je fotografie website

By Esther | Ondernemen

Welkom bij het eerste deel van de serie ‘Fotografie website maken‘! Ik kreeg al een aantal leuke reacties via mail en blog dus bij deze alvast welkom Miranda, Philip en Marco en een aantal nieuwe nieuwsbrief lezers! Ik ben heel benieuwd wat jullie gaan bouwen dus laat vooral je voortgang weten in de reacties, dan kunnen we elkaar daar wellicht verder helpen. Vandaag een makkelijke start, de domeinnaam voor je website!

Hoe kies je je domeinnaam voor je fotografie website?

Er zijn een aantal richtlijnen voor een goede domeinnaam. Zoals altijd zijn richtlijnen niet meer dan dat, richtlijnen. Of jouw domeinnaam zich daaraan moet houden hangt helemaal af van het doel wat je wilt bereiken met je fotografie website. Lees dus vooral verder en reflecteer op je eigen website. Aan het einde zal ik een case voorbeeld geven voor de website van trouwfotografe Andrea Ege.

Waar let je op bij het kiezen van je domeinnaam?

Lengte van je domeinnaam

 • hoe korter, hoe makkelijker te onthouden.

maar ook

 • hoe korter, hoe moeilijker een vrije domeinnaam nog te vinden is.

Over het algemeen zou het mooi zijn als je url bestaat uit max. 12 tekens, maar nogmaals, langere urls kunnen het ook prima doen.

Tekens die je qua leesbaarheid en verwarring beter kunt vermijden in je url:

 • nummers, zowel geschreven als nummeriek. 2rings.nl is gelijk weer een mooi voorbeeld hiervan. Hoe leuk de naam ook is, en handig (je staat in alfabet lijstjes altijd vooraan), het is ook lastiger om je url door te geven. Je moet altijd spellen en uitleggen dat de eerste 2 een cijfer is. Zo heb ik ooit in een radio interview continue de naam tweerings.nl genoemd, om maar duidelijk te maken dat het om een cijfer ging… tja ;-).
 • moeilijk te spellen woorden
 • streepjes
 • woorden die in elkaar overlopen. Zo zag ik vandaag in een blogpost bij theperfectwedding de url van een fotograaf: iamyoursnow.com. Ik las ‘I am your snow’. Volgens mij werd dat niet bedoeld ;-).

.com of .nl of ?

Over het algemeen was .com altijd het sterkste domein voor Google. Het is ook internationaal gezien het domein dat iedereen verwacht. Wanneer je een Engelstalige site wilt onderhouden zou ik dan ook kiezen voor een .com adres. Alle andere extensies zoals .info en .eu en .nu etc. zijn voor mensen niet te raden en dan moet je maar hopen dat ze je bedrijfsnaam ook nog gaan googlen om erachter te komen wat jouw webadres ook alweer was.

Voor lokale sites is het normaal om de .nl extensie te gebruiken.

SEO termen in je domeinnaam

In de fotografie wereld zie je een aantal varianten:

1. Domeinnamen die overeenkomen met de merknaam:
Denk aan 2Rings, Dots’n Stripes, monetmine, yesido

2. Domeinnamen die merk/eigen naam en SEO termen koppelen:
Denk aan: jongfotografie.nl, simonebruidsfotografie.nl, etc.

3. Domeinnamen die volledig uit SEO termen bestaan:
Denk aan: trouwfotograaf.com, onzebruidsreportage.nl, bruidsfotografie-amsterdam.nl, bruidsreportage.nl, bruidsreportages.nl, etc.

4. Domeinnamen die volledig bestaan uit eigen naam:
Denk aan: anouschkarokebrand.com, froukjevanderzanden.nl, sassen-verstraaten.nl, marcopauws.nl

Omdat Google het gewoon best fijn vindt om een exacte match met de zoekterm in een domeinnaam te vinden geeft ie daar veel punten aan in zijn algoritme. Het helpt dus absoluut om een exacte match in je domeinnaam op te nemen.

Er is echter ook veel voor te zeggen om als fotograaf je eigen naam als domeinnaam te gebruiken. Fotografie is een vak waarbij de klant vaak veel persoonlijk contact heeft met jou als fotograaf. Je klanten zullen dan ook vaker je naam dan je bedrijfsnaam doorgeven aan vrienden en bekenden, en dus is het heel handig als je goed vindbaar bent op je eigen naam.

Ook als je juist bekendheid wilt krijgen onder je eigen naam, of je wilt meer beleving en branding meegeven aan je domeinnaam dan kun je beter kiezen voor eigen naam of merknaam als domeinnaam.

Bijna alle fotografen doen echter meerdere vormen van fotografie. Naast trouwfotografie bijvoorbeeld ook nog bedrijfsreportages of newborns. Om te voorkomen dat je website dan weer een allegaartje wordt van fotografie kun je per specialisatie een aparte domeinnaam registreren en op je eigen naam een overzicht laten zien, of een zogenaamde bumper pagina. Je ziet dit bijvoorbeeld bij Laura Vink en bij Laura Vlaanderen.

De klanten die via Google binnenkomen op je specialisatie website zitten meteen goed en de klanten die via een referentie binnenkomen op je naam kunnen zonder aarzelen doorklikken naar hun specifieke interesse.

Voor je specialisatie kun je dan ook makkelijker kiezen voor een domeinnaam waar een keywoord instaat waar je op gevonden wilt worden. Zo krijg je in ieder geval al snel de felbegeerde traffic op je site.

Wat ook kan is een url van je eigen naam en dan als subdomein het keywoord gebruiken waarop je gevonden wilt worden. Zo doet Evert Doorn dat bijvoorbeeld met  trouwfotografie.evertdoorn.nl
Op deze manier het keywoord in je url gebruiken is ook handig voor Google, maar wel minder effectief dan wanneer het keywoord echt in de domeinnaam staat.

Ga ervan uit dat een keywoord in je url niet nodig is, maar wel handig. Ik wist 3 jaar geleden nog niets van SEO dus 2Rings heeft geen keywoord in de domeinnaam, maar als ik het toen had geweten had ik wellicht de site onder 2Ringstrouwfotografie.nl gebouwd. Nu staan we met 2Rings.nl ook op de eerste pagina van Google als je zoekt op trouwfotografie dus het kan absoluut, maar het kost gewoon iets meer tijd en moeite.

Case Andrea

Voordat we de domeinnaam van Andrea kunnen bepalen moeten we een kleine indruk hebben van wie ze is, wat voor fotografie ze maakt en hoe ze nu in de trouwfotografie markt zit.

Andrea is van oorsprong journaliste, en haar trouwfotografie is ook voornamelijk journalistieke fotografie. Een reportage van de dag waarin weinig tot niets wordt geregisseerd maar waar oog is voor de grappige details en mooie momenten. Behalve tijdens de reportage dan is Andrea wel in voor een experimentje en wat gekkigheid en als je haar kent zal je dat niet verbazen.

De website zal voorlopig Engelstalig zijn omdat Andrea zelf uit Duitsland komt en in de Engelse / Duitse taal meer thuis is dan in de Nederlandse. Omdat haar nieuwe roots (liefde en kinderen) in Nederland zitten wil ze ook graag een link met Nederland houden.

Momenteel bestaat haar doelgroep vooral uit van oorsprong niet Nederlands sprekende mensen. Veel buitenlandse bruiloften of bruiloften van expats in Nederland.

Andrea heeft al een domeinnaam met haar naam en achternaam. Hier willen we tzt vanuit linken naar de site die we nu gaan maken, een site volledig gericht op haar trouwfotografie werk.

Omdat we snel bezoekers op haar site willen gaan we op onderzoek waar Engelssprekende mensen nu in Google op zoeken in Nederland. We maken hiervoor een campagne aan in LongTailPro. Dit is betaalde software waar je makkelijk inzicht krijgt in de handige keywoorden voor websites en blogposts. Maar je kunt ook gewoon werken met de gratis keywoord tool van Google.

domeinnaam voor fotografie website

We zien dat ‘wedding photography’ vaker wordt gegoogled dan ‘wedding photographer’.

welk keywoord is populairder

‘Wedding photography Nederland’ of ‘wedding photographer Netherlands’ levert helemaal niets op. Het is lastig om een niche keyword te vinden waar Engelstalige mensen in Nederland op googlen.

In Nederland kun je bijvoorbeeld nog scoren met bruidsfotografie+plaatsnaam of iets dergelijks.

We leggen ons erbij neer dat we op basis van de url alleen niet heel snel op de eerste pagina van Google terecht komen. Hiervoor zullen we meer werk moeten verrichten, daarover later meer.

We willen toch een keywoord in de domeinnaam opnemen omdat we toch graag willen ranken in Google en met het keywoord in de domeinnaam hebben we een klein beetje een vliegende start. Zo kiezen we uiteindelijk voor dutchweddingphotography.com. Deze url heeft ook iets ‘grappigs’, iets Nederlands en richt zich toch op de Engelssprekende mensen.

Andrea heeft het domein reeds geregistreerd.
In de volgende blog zal ik laten zien hoe je dit snel kunt doen én gelijk je hosting kunt regelen én wordpress installeren op die hosting.

Geen zin om te wachten? Registreer je domeinnaam vast voor een appel en een ei bij Transip.nl!

Hebben jullie al een domeinnaam voor je nieuwe site? Gaan jullie die nav bovenstaande herzien of juist houden? Of komt er een nieuwe bij? Ik ben benieuwd!

Val je middenin deze serie? Hier is het begin: fotografie website maken

About the Author

Personal Brand Fotograaf voor ondernemers die online zichtbaar zijn - opperhoofd ShootZilla - trouw- en portretfotograaf bij All my lovin'. Een hoop rollen, maar veel belangrijker is dat ik positief in het leven sta en in ben voor mooie samenwerkingen waar de wereld mooier van wordt. Ik spreek jou hopelijk snel!

 • philip schreef:

  Wat een tempo!

  Heb je een idee hoeveel blogs je per week/maand gaat maken? Dan kan ik een beetje plannen om bij te blijven.

 • admin schreef:

  Ja goed he! 😉 Ik denk ik laat jullie niet te lang wachten op deel 1!

  Ik hoop elke week iets te kunnen bloggen, maar er komen ook weer aardig wat bruiloften aan, dus kan ook zomaar langer duren!

  En je kan natuurlijk altijd op je eigen tempo volgen als het te snel gaat.

 • Mariska van de Laar schreef:

  Ik ga dit zeker volgen! Ik wil nl. binnen kort een landingspagina maken met mijn eigen naam in de URL. Daar kan ik wel een boel tips voor gebruiken! En.. ook meteen om de huidige site te fine tunen. Thanks for sharing!!!

 • admin schreef:

  Leuk Mariska! En welkom 😉

 • John schreef:

  “Omdat Google het gewoon best fijn vindt om een exacte match met de zoekterm in een domeinnaam te vinden geeft ie daar veel punten aan in zijn algoritme. Het helpt dus absoluut om een exacte match in je domeinnaam op te nemen.”

  Bovenstaande is inmiddels achterhaald door de recente EMD (Exact Match Domain) algo update van Google. Het voordeel van het hebben van je belangrijkste keyword in je domeinnaam is hiermee vervallen. Zie ook de Twitter van Google nerd Matt Cutts twitter.com/mattcutts/status/251789327691042816

  In de praktijk betekent dit dat je met een domein als janjansenfotografie.nl net zoveel kans maakt om te ranken op trouwfotografie als iemand die trouwfotografie.nl als domein heeft.

  Ik zie Google steeds meer een shift maken naar content van hoge kwaliteit en eigenlijk is dat niets nieuws. Content is nog steeds king.

 • Esther schreef:

  Oeh da’s een goede aanvulling John… wellicht kunnen we dan een andere oplossing vinden om toch sneller te ranken… wordt vervolgd!

 • >