Advies voor beginnend fotografe

By Esther | Ondernemen

Oef, alweer lang geleden dat ik hier blogde. Gevolg van mijn focus voor CitySessies en 2Rings de laatste tijd. Daar blog ik de sterren van de hemel, in ieder geval aan mooie foto’s geen gebrek ;-).

Vandaag mocht ik een interview beantwoorden voor Bjelke, die hier een presentatie over gaat houden op haar school. Zij had als laatste vraag nog of ik tips en adviezen voor haar had. Voor iemand die nog geen eigen stijl heeft ontwikkeld maar die gek is op fotograferen, dolgraag bij wil leren en beter wil worden. Een advies voor beginnend fotografe dus.

Ik had net eerder die dag de post op ZenHabits weer eens gelezen Love-it en heb een groot deel daarvan vertaald en voorbeelden uit de fotografie toegevoegd. Voor meer inspiratie kan ik iedereen aanraden de blog zenhabits regelmatig te lezen.

En hieronder, want wellicht voor andere lezers ook interessant, mijn advies aan beginnend fotografe Bjelke.

Advies voor beginnend fotografe

 1. wordt goed in fotografie. Doe opdrachten voor jezelf om jezelf uit te dagen, lees artikelen (http://digital-photography-school.com/), probeer dingen uit. Wordt je bewust van je innerlijke stem die vaak dingen zegt als ‘doe niet zo raar’ of ‘dat kan ik niet’, en doe het gewoon wél. De eerste keer doe je iets heel simpels en daar leer je heeeeel veel van, en zo doe je iedere keer iets moeilijkers. Zodra je in actie komt ga je leren.
 2. help anderen. Vind mensen die jij kan helpen met fotografie. Jij leert ervan, zij kunnen je daarna aanbevelen. Vind mensen in de niche waarin je verder wilt. Wil je verder in de fashion fotografie? Maak foto’s van upcoming modellen met gedurfde concepten. Of bied andere getalenteerde fashion fotografen een stoer concept voor een profiel foto aan, of … bedenk maar wat. Wil je verder in de trouwfotografie? Zoek dan leveranciers die nog wel wat mooie fotografie kunnen gebruiken. Bloemen, taarten, locaties. Er ligt een wereld aan dankbare mensen voor je open terwijl jij leert en je stijl kunt ontwikkelen.
 3. Kijk waar je uniek bent. Iedereen is anders, iedereen is uniek. Waarin verschil jij en je fotografie van anderen? Leg daar de nadruk op in al je uitingen. 2Rings onderscheidt zich van andere trouwfotografen door de fun & emotie, de details en de FeestStudio, allemaal elementen die terugkomen in onze nieuwe website.
 4. Hoe kun je waarde toevoegen? Wat kun jij doen wat waarde heeft voor anderen? Omschrijf dat en vermeld dat duidelijk op plekken waar je wilt dat anderen je overwegen te boeken.
 5. Bedenk je eigen product. Hoe kun je jouw waarde toevoeging, jouw unieke kijk op de wereld, jouw (sorry jeukwoord) passie in 1 concept gieten? Bijvoorbeeld, ik wilde heel graag details fotograferen met aandacht en ook tijd hebben voor emoties in het publiek tijdens de ceremonie. Dat lukte me niet goed genoeg naar mijn zin tijdens de bruiloften die ik alleen deed, voor ik Marco was tegengekomen. Ik had al besloten dat ik geen bruiloften meer wilde doen als het niet op mijn manier kon. Met Marco samen konden we een supercompleet concept van trouwfotografie realiseren waar we allebei onze sterke punten in kwijt konden én ook allebei superblij van werden. 1 + 1 = 3. Een andere fotografe is helemaal gek van conceptuele fotografie, die heb ik geadviseerd om dan het conceptuele te integreren in de trouwfotografie. Lijkt mij dus heel erg cool, en kan niet wachten om te zien wat daar uitkomt! Zo kan iedereen zijn eigen unieke draai geven aan een reeds veel voorkomend product.
 6. Vergeet niet dat je doet wat je doet omdat je het leuk vindt en omdat je waarde toevoegt in de levens van anderen. Op een gegeven moment ben je succesvol en loop je over van de boekingen. De valkuil van succes is dat hetgene wat je zo graag wilde doen ineens op een stressbaan lijkt, zonder lichtpuntje en zonder tijd voor jezelf of je dierbaren. Je missie om anderen de meest fantastische herinneringen te bezorgen kun je ineens niet meer lezen zonder te denken, ja ja en ik dan? Dat is het punt dat je de rem erop moet gooien, maar liever nog veel eerder ;-). Ik heb nu iedere keer dat ik in m’n auto stap naar een bruiloft toe het gevoel of ik naar een feestje ga. En zo hoort het ook!
 7. Wordt expert! Op een gegeven moment ben je ver in de fotografie, je hebt je eigen stijl, je voegt waarde toe. Dan ben je een expert op je eigen gebied, mensen vragen jou om hulp! Help ze.
 8. Droom groot! Kleine stapjes naar een mooi doel. Met jouw unieke kijk op de wereld en jouw wens om levens van anderen te beïnvloeden op een mooie manier kun je de wereld veranderen. Hoe hoger je doel, hoe meer je bereikt. ‘If you reach for the moon, you will end up between the stars’.

advies voor beginnend fotografe

About the Author

Personal Brand Fotograaf voor ondernemers die online zichtbaar zijn - opperhoofd ShootZilla - trouw- en portretfotograaf bij All my lovin'. Een hoop rollen, maar veel belangrijker is dat ik positief in het leven sta en in ben voor mooie samenwerkingen waar de wereld mooier van wordt. Ik spreek jou hopelijk snel!

 • John schreef:

  Goed bezig Bolletje!

 • >