De kracht van meditatie en hoe die te negeren…

By Esther | Meditatie

Meditatie

Al weken ga ik op dinsdagavond naar een yoga les. Het is een soort meditatieve ademles waarin ik extreem alert en mezelf ben, helemaal gefocust op alles wat zich in mijn lichaam afspeelt, in tegenstelling tot in mijn hoofd. Al die weken presteerde ik het ook om nog een keer te gaan zwemmen en over het algemeen beter voor mezelf te zorgen. Ik ga namelijk elke paar maanden een keer door mijn rug dus die zorg is ook nodig. Door dat uur yoga merkte ik een verhoogd bewustzijn in de rest van de week waardoor beter voor je lichaam zorgen bijna automatisch gaat.

Door drukte rondom CitySessies (we zijn live!!!) moest ik de afgelopen drie weken de yoga afzeggen en nu zie ik dat ik ook alweer 2 weken niet heb gezwommen, dat ik waarschuwingen krijg uit mijn rug en dat al mijn broeken te strak zitten…! Kennelijk is 1 uurtje yoga het absolute minimum voor mij, daarna wordt het een glijdende schaal.

Hoe gaat dat nou in zijn werk? Voor mij gaat het als volgt… als ik wat bewuster leef dan merk ik dat ik mijn goede voornemens sneller uitvoer. Ik zit vaker in de gedachtetoestand van ‘dit moet ik nog doen’ en dan bam ‘ik doe het nu’. En wanneer ik wat meer in mijn hoofd zit, dan laat ik mijn gedachten wat meer de overhand nemen. Zo werd ik vanmorgen wakker en lag ik 10 minuten in mijn bed te denken over mijn sportieve voornemens: “zal ik vandaag weer gaan zwemmen? hmmm misschien kan ik ook weer eens gaan hardlopen… Of gewoon buikspieroefeningen doen, die zijn ook goed. Ja maar al 2 weken niet gezwommen… hardlopen kan toch ook wel leuk zijn….wat is het voor weer eigenlijk, heb niet zo’n zin in die kou, etc etc etc”. In cirkeltjes nadenken en daar absoluut geen energie van krijgen. En als ik er dan bewust van wordt dat ik zo aan het malen ben dan baal ik daar van en stop ik er mee en stel ik het besluit uit. Waarmee ik het vaak ook afstel.

Dus voor mij wederom een alarmbel om meditatie in mijn leven een structurele plek te gaan geven. Anders verdwijnt dit in de drukte van mijn bestaan en daarmee ook alle andere goede voornemens die ik wel graag wil integreren in mijn leven maar die iets meer bewustzijn vragen. Ik weet dat mijn partner bij 2Rings Bruidsfotografie en CitySessies, Marco, het doet door een vaste avond te mediteren… Wellicht ook een idee voor mij.

Bovenstaande schreef ik gister… vanmorgen kon ik me er pas toe zetten om echt weer een half uur te mediteren en ik voel me weer 100 x beter, pfiew!!

Ik ben ook benieuwd hoe anderen dit ervaren. Dus alsjeblieft als je dit blog leest en je mediteert zelf ook, hoe doe jij dit? Hoe zorg je ervoor dat je regelmatig mediteert? Welke structuren bouw jij in?

Meditatie

Yogales door Chantal
Leren mediteren bij ABC van meditatie

About the Author

Personal Brand Fotograaf voor ondernemers die online zichtbaar zijn - opperhoofd ShootZilla - trouw- en portretfotograaf bij All my lovin'. Een hoop rollen, maar veel belangrijker is dat ik positief in het leven sta en in ben voor mooie samenwerkingen waar de wereld mooier van wordt. Ik spreek jou hopelijk snel!

 • Anoes schreef:

  Hey Esther,
  Leuk stukje! En heel herkenbaar (dat malen en cirkeltjes denken). Ik vind het uberhaupt al knap dat je kúnt mediteren. Heb het vaak geprobeerd omdat ik altijd zo’n druk hoofd heb, maar het is niet stil te krijgen… en dat verandert mijn meditatiepoging altijd in een half uurtje stil zitten nadenken (lees: piekeren) :-S.
  Sinds kort doe ik op de sportschool BodyBalance… dat vindt ik wel erg lekker; een combi van TaiChi, Pilates, Yoga en Ontspanningsoefeningen.

 • eva schreef:

  Heeeeeel herkenbaar, die drukte in je hoofd waardoor je lichaam niet meewerkt! Mediteren, nog nooit gedaan…….zou het wat voor me zijn? Is dat zelf aan te leren? Hmmmmm ik ga eens googlen!

 • Esther schreef:

  Ha CityBirds 😉 Wat leuk dat jullie reageren! Ik heb ooit een middagje meditatiecursus gedaan bij ABC van meditatie. Zie de link onderaan het artikel, daar ook gelijk een cd gekocht met begeleide meditaties, en dat is echt een aanrader als je net begint! Zo kan iedereen het leren.
  Ennu Eva, op allebei je vragen kan ik dus ja antwoorden ;-).

 • Marie-Louise schreef:

  Wat goed dat je dit doet. Ik ga 1 x per week paardrijden en dat is mijn ‘zen-moment’: even uur alleen maar voelen wat het paard doet en wat je zelf doet. Hierdoor ben je even helemaal los van alles wat je bezighoudt en kun je daarna weer met nieuwe energie verder.

 • John schreef:

  1-1 Bolletje!

 • Esther schreef:

  @john you bet ya!

  @Marie-louise Oeh dat klinkt ook heel goed! Sporten is sowieso erg goed om alle afvalstoffen af te voeren, hoofd leeg te maken, enorme energie opwekker!

 • John schreef:

  En jij hebt meteen 4 tweets 7 reacties en (inclusief deze). Ik al 0 🙂

 • Esther schreef:

  Dan moet je even reacties toelaten want ik had bij jou een reactie achtergelaten!!

 • John schreef:

  Kon jou reactie niet vinden. Blijkbaar als spam beoordeeld 😉

 • Hanneke schreef:

  Dank je wel voor de link naar abc van meditatie. Veel goede info! En ook inzicht; dat ik eigenlijk al vaker mediteer, maar er een ander labeltje aan hang, haha! Eens kijken of ik het ook naar een inzicht-meditatie kan tillen..

 • Esther schreef:

  Heee Hanneke,

  Ja klopt, als je je gedachte op een of andere manier weet te stillen is dat al fijn. Maakt natuurlijk niet uit welk label eraan hangt! Hoe doe jij dat dan?
  En abc is zeker goede organisatie om het te leren of verdieping aan te brengen, hebben zowel korte als langere workshops!

  Grtz,
  Esther

 • Hanneke schreef:

  In mijn SPW-tijd leerde ik al hoe ik mijn lichaam binnen 10 tellen kan ontspannen. Dit paste ik vaak toe als ik niet kon slapen, en soms raakte ik daardoor in een soort van trance. Ik noemde het altijd ontspanningsoefeningen, maar het enige wat me niet lukte was om mijn gedachten echt leeg te maken, of daar tenminste geen waarde aan te hechten op dat moment. Door middel van de technieken op die site ga ik dat nu dus proberen. 1 keer gedaan en het ging redelijk lekker. Fijn gevoel als je dan weer uit die meditatie stapt!
  Mijn persoonlijke focus voor volgend jaar is dus: Me eindelijk bezig gaan houden met meditatie 😉

 • Esther schreef:

  Cool Hanneke!! Heeft mijn leven echt wel veranderd ten goede 😉 Veel plezier!!

 • >