elevator pitch

Bezoekers van jouw website moeten 1 ding weten over jou en dat is…

by Esther · 10 comments

Je elevator pitch! Die is natuurlijk voor iedereen anders. Maar vaak ben je op een website en duurt het best een poos voor je erachter bent wat je nu kunt kopen op die website, of waar die persoon voor staat. Ik ga met jullie een oefening doen zodat je jouw unieke elevator pitch kunt bepalen en die komt natuurlijk prominent op je nieuwe website!

Deze elevator pitch is ook belangrijk voor je brand/imago want naast je eigen smaak wordt deze ook gestuurd door de doelgroep die je aanspreekt. Alle elementen die belangrijk zijn voor je brand/imago uitstraling zitten ook weer in je elevator pitch. Tijd om van start te gaan!

Wat doe je?

Je elevator pitch is eigenlijk simpelweg antwoord geven op de vraag: “wat doe je?”. Maar om ergens geld mee te verdienen is het het wel noodzakelijk dat wat jij doet andere mensen helpt! Zo ben ik een briljant taart eter, maar dat heeft me nog nooit geld opgeleverd. Gelukkig kom ik met trouwfotografie ook wel aan m’n taart-eet-trekken ;-).

Als je iets doet waar andere mensen wat aan hebben en ze willen jou er ook nog voor betalen, dan heb je een bedrijf. Doe je iets uit pure passie en om er blij van te worden dan heb je een leuke hobby. Het liefst combineer je natuurlijk bovenstaande elementen. Iets doen waar jij blij van wordt en anderen ook nog geld voor over hebben!

Nu heb je je zelf tot nu toe misschien omschreven als: “ik ben fotograaf” of wellicht zelfs “ik ben trouwfotograaf” of “ik ben portretfotograaf”. Dat gaan we vandaag wat aanscherpen. Je gaat je werkzaamheden omschrijven door je doelgroep, persoonlijkheid en product te combineren.

Een voorbeeldje van mezelf:

 • ‘2Rings is een trouwfotografie duo’ of
 • ‘Wij zijn 2 enthousiaste trouwfotografen en wij maken frisse vrolijke foto’s voor bruidsparen die een bruiloft helemaal op hun eigen manier willen vieren. ‘

Nu gaan we stap voor stap zien hoe we daar aan zijn gekomen met voorbeelden van 2Rings en Andrea. En jullie doen natuurlijk gelijk mee!

Voor wie

Eerst ga je aan de slag met je doelgroep. Voor wie ben jij de ideale fotograaf? Hoe oud zijn die klanten, wat vinden ze belangrijk in het leven, hoeveel verdienen ze, wat zijn hun achtergronden, naar wat voor stijl zijn ze op zoek, waar zijn ze bang voor, etc etc. Verdeel je brainstorm in twee stukken, de karakteristieken die je kunt zien of die feitelijk zijn en de waarden en normen die jouw doelgroep heeft.

 1. Maak een lijstje van de feitelijke karakteristieken:
  2Rings: stelletjes, verliefde mensen, mensen die gaan trouwen, hoog opgeleid, werken allebei, > 30 jaar
  Andrea: Leeftijd: vanaf 30 tot 99 graag ook met kinderen, expats in Nederland
 2. Welke voelt het allerbelangrijkste?
  2Rings: Bruidsparen
  Andrea: Bruidsparen
 3. Maak een lijstje met waarden van je doelgroep:
  2Rings: positieve levenshouding, glas is halfvol, geloven in waardevolle relaties, energie, vinden trouwdag best belangrijk maar hechten geen waarde aan regeltjes, zijn madly in love en zitten vaak aan elkaar, energie, niet te serieus.
  Andrea:  doen dingen graag anders dan andere mensen, doen graag iets geks, levensgenieters, hebben gevoel voor ‘kunst’, kunnen de esthetiek van een onscherpe foto zien, trouwen voor zichzelf en niet voor anderen,  willen geen chronologische documentatie van de hele dag, maar wel de mooiste en gevoel-intensiefste momentjes (ook als die niet van het bruidpaar zelf zijn).
 4. Welke is van dat lijstje het allerbelangrijkste? Laat je gevoel spreken!
  2Rings: vinden trouwdag best belangrijk maar hechten geen waarde aan regeltjes
  Andrea: Levensgenieters

Waar help je mensen mee?

Om het volgende deel van je propositie te bepalen kijk je van een afstandje naar je product. Wat lever jij aan je klanten, welk probleem los je op? Hoe zou de klant het omschrijven in zijn eigen woorden?

Bij 2Rings hebben we heel veel bruidsparen gesproken en het antwoord dat steeds terugkwam was: jullie hebben van die “frisse vrolijke foto’s”! BAM. Dat is je antwoord.

Als je nog niet zoveel klanten hebt, laat de foto’s waar je trots op bent en die je vaker zou willen maken dan eens zien aan vrienden bekenden e.d. en vraag of zij ze kunnen omschrijven. Post 3 foto’s op facebook en vraag mensen om in 1 woord de sfeer/stijl van je foto te beschrijven. Superleuk om te horen.

Andrea keek ook naar haar eigen foto’s en kwam met de volgende analyse:

 • Bij de selectie let ik eerst op de emotie, daarna op de esthetiek en tenslotte of het technisch oke is.
 • Op zoek ben ik naar de momentjes waar je de mensen ziet zoals ze zijn – niet zoals ze willen zijn
 • De indruk die ik wil achterlaten: Dat de mensen zelf een beetje verrast zijn, als ze zich zelf zien. Maar op een positieve manier.

Ze vatte dit mooi samen met ‘liefde op beeld’.

Jouw elevator pitch

Uiteindelijk kun je die delen dan samenvoegen om tot jouw elevator pitch te komen. Een elevator pitch die bij jouw doelgroep gelijk een ‘aha’ moment doet opborrelen. In tegenstelling tot een ‘oh’ moment ;-).

Voor Andrea komen we dan op ‘ik ben een nieuwsgierige trouwfotografe voor levensgenieters die de liefde in beeld willen vatten’. En voor 2Rings ‘Wij zijn 2 enthousiaste trouwfotografen en wij maken frisse vrolijke foto’s voor bruidsparen die een bruiloft helemaal op hun eigen manier willen vieren’.

Waarschijnlijk borrelt er al gelijk iets meer een beeld op van de fotograaf achter zo’n elevatorpitch? Je merkt 2 totaal verschillende energieën terwijl we toch allebei trouwfotograaf zijn.

Sluit ik geen klanten uit als ik me zo definieer?

Ja en dat is ook de bedoeling. Er zijn enorm veel fotografen en het is je taak om op te vallen en precies jouw doelgroep op zo’n manier aan te spreken dat ze niet anders willen dan bij jou boeken. Dan moet je ze ook aanspreken met precies de juiste toon en look ‘n feel. Ze moeten direct weten dat ze bij jou goed zitten.

Klaar?

Nee, nooit klaar. Nu ben je toe aan de testfase. Deze kan een dag duren of jaren. Je test bij jezelf of jouw elevator pitch nog klopt, of hij goed voelt. Maar veel belangrijker, je test ook bij anderen door te vertellen wat je doet. Gewoon een keer naar een netwerk bijeenkomst gaan en je hebt genoeg testmateriaal.

Het liefst heb je reacties van mensen die zeggen: “Oh, ik weet nog iemand die gaat trouwen en die zocht precies zo’n fotograaf!”. En liever niet reacties a la: “Leuk” of “Oh”. Want je wilt natuurlijk maar 1 ding met zo’n mooie elevator pitch. Je wilt klanten! Dus test je pitch en kijk of je goed genoeg hebt beschreven hoe jij mensen helpt en wie jouw doelgroep is. Misschien moet je nog wel een paar keer erover brainstormen tot ie perfect is. Wees geduldig, elke iteratie brengt je dichter bij je doel en geeft je veel kennis over jezelf en hoe jij mensen helpt.

Heb jij de oefening gedaan? Laat je elevator pitch hieronder horen!

Val je middenin deze serie? Hier is het begin: fotografie website maken

Contact Mondayphotographer

{ 10 comments… read them below or add one }